Дипломатическият скандал между Македония и Сърбия се разраства, след като Блеград изтегли

...
Дипломатическият скандал между Македония и Сърбия се разраства, след като Блеград изтегли
Коментари Харесай

Дипломатическият скандал между Сърбия и Македония се разраства

Дипломатическият скандал сред Македония и Сърбия се разраства, откакто Блеград изтегли дипломатите си от посолството в Скопие. 

Според Сърбия против нейни институции е осъществена разследваща активност и по тази причина дипломатите от посолството би трябвало да бъдат изтеглени, разгласи президентът Александър Вучич. 

Той акцентира, че връзките сред двете страни не са замразени, а Белград сега се нагажда към обстановка, която не е била позната преди няколко месеца. 

По думите му въпреки всичко има няколко аргументи за решението за евакуиране на дипломатите. 

" Ще чакаме какво ще кажат албанците за Косово в ЮНЕСКО и ще чакаме какво ще каже Скопие за това. Ние би трябвало да се подготвим и да съумеем да отговорим. Да защитим нашата активност от въздействието на външни фактори и дейности ", сподели Вучич, представен от " Танюг ".

Частната организация " Макфакс " заяви, базирайки се на свои източници, че Македония се готви да предложи приемането на Косово в организацията на Организация на обединените нации.

По този мотив сръбският външен министър Ивица Дачич разгласи, че в случай че това се случи, Сърбия може да промени отношението си за името на Македония - залог за бъдещето на страната в Европейски Съюз. 

През юни медии цитираха документи на македонското контраразузнаване, съгласно които в продължение на десетилетие съветски и сръбски шпиони са организирали дейни мероприятия за провокиране на раздори в Македония, с цел да я отдалечат от НАТО.

Според документите Горан Живалйевич, консултант в сръбското посолство в Скопие и офицер на непосредствено послушание на специфичните служби в Белград, е измежду първите, влезнали в македонския парламент в нощта на погрома на 27 април тази година.

Очаква се изтеглените дипломати да се върнат в Скопие идната седмица. 

Развихрилият се скандал обаче продължава. В сръбските медии се появиха редица изявления, уличаващи разследващите служби на Македония в нелегално подслушване и даже заплашване на дипломатите на Белград в Скопие.

Според някои от изказванията обект на шпионаж от страна на македонските служби е бил и президентът Александър Вучич.

В същото време македонският външен министър Никола Димитров разгласи, че Скопие не е упражнявало разследващи действия против Сърбия, нито пък е имало желание за такива.

„ Спекулациите могат единствено да ни навредят. Трябва да отворим директен разговор ”, сподели Димитров, представен от БГНЕС.

Той напомни, че Македония желае другарски връзки със Сърбия, добавяйки, че на следващия ден ще беседва по телефона със сръбския си сътрудник Ивица Дачич.

С изказване излезе и македонското държавно управление.

" Новото държавно управление на Македония е изрично отдадено и подхваща интензивни ограничения по посока на решение, а не основаване на проблеми, насърчавайки добросъседството, съдействието и партньорството със Сърбия, както и с другите страни от своето обграждане ", се споделя в известието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР